Europese Waterlelie en Lotus Vereniging (EWLA) officieel opgericht

Press release: European Waterlily and Lotus Association (EWLA) officially established
18 September 2017
EWLA: 2017 Symposium in Barcelona
9 December 2017

De allereerste Europese Waterlelie en Lotus Vereniging is vastgeworteld en lanceert een oproep naar leden om haar voedingsbodem van kennis, ervaring en passie te delen.

Vanuit de passie voor vijvers, waterlelies en lotussen ontstond bij een groepje Europeanen de ambitie om gelijkgestemden samen te brengen, zonder onderscheid tussen beginners en specialisten.

Het geplante zaadje ontkiemde snel en groeide een jaar later al uit in de officiële oprichting van de non-profit organisatie “European Waterlily and Lotus Association” (EWLA).

Als eerste en belangrijkste streven, gaat de organisatie op zoek naar zoveel mogelijk mensen om samen de komende boeiende projecten te realiseren.

Geregistreerd in Frankrijk, richt de EWLA zich vanaf het begin expliciet op Europa. Ontstaan vanuit 6 gelijkgezinde initiatiefnemers telt de organisatie ondertussen al 21 stichtende leden vanuit België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ambitieus staat de eerste informele Europese bijeenkomst reeds gepland op 7 december 2017 in Barcelona. Deze samenkomst is een voorbereiding op één van de eerste grote EWLA projecten: het organiseren van een internationaal waterlelie en lotus symposium in Frankrijk in 2019! Dit evenement markeert de terugkeer van de International Waterlily and Water Gardening Society (IWGS) naar Europa en Frankrijk, na een afwezigheid van 20 jaar.

De EWLA gelooft sterk in het samenbrengen van alle Europese waterlelie en lotus fanaten om informatie en ervaringen uit te wisselen en de kennis over waterlelies en lotussen te verbeteren. Hiervoor worden binnenkort vanuit de vereniging bijkomende activiteiten opgestart. Om het gezamenlijke werk te stroomlijnen zijn er verschillende werkgroepen opgericht met focus op:

  • de geschiedenis en het erfgoed van waterlelies en lotussen in Europa,
  • het beschermen en in stand houden van Europese cultivars en botanische soorten,
  • het optimaliseren van plant identificatie databases,
  • het opzetten van een netwerk van botanici, verzamelaars, fanaten, veredelaars en kwekerijen,
  • het verzamelen en delen van informatie tijdens symposia en andere bijeenkomsten.

Als laatste meldt de EWLA trots dat ook Carlos Magdalena, senior tropisch botanist bij Kew Gardens Londen en befaamd voor het redden van de vrijwel uitgestorven Nymphaea thermarum, mee aan boord komt als expert.

Oproep om lid te worden

Om de ambitieuze doelstellingen te halen is de EWLA op zoek naar vrijwilligers en gepassioneerde mensen uit heel Europa om lid te worden van deze vereniging. Geïnteresseerden kunnen zich registreren via https://waterlily-lotus.eu/register/

 

Comments are closed.